Connect with us

Russ

Amnesty er imponert over årets russ

 

Russ 2015 og russens organisasjoner har det siste året har støttet unisont opp om Amnestys kampanje mot voldtekt. Sammen med utstyrsprodusentene for russemateriell har Amnesty sendt ut titusenvis av strykemerker til russen der det står: «Nei Er Nei – Voldtekt = sex uten samtykke».

Hele 9,4 prosent av norske kvinner har blitt voldtatt. Festrelaterte voldtekter utgjør ifølge Kripos den største andelen av anmeldte voldtekter i Norge. Jenter mellom 17 og 25 år har høyest risiko for å bli utsatt, og halvparten av dem som blir voldtatt er under 18 år, ifølge en rapport fra Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress.

Russen er dermed i aldersgruppa som er mest utsatt for seksuelle overgrep.

– All russ oppfordres til å støtte denne kampanjen. Vi i russestyret oppfordrer alle til å ta vare på hverandre, og respektere at nei er nei, og passe på at ingen går over streken, sier russepresident i Alta, Jacob Hagan i et intervju med NRK.

Amnesty selv er strålende fornøyd med russens innsats og oppslutning rundt kampanjen, som har blitt eksponert til årets kull via foredrag på flere titalsskoler og på russetreff de siste månedene. Organisasjonen forteller at man har fått snakket med hundrevis av unge menneskerm respekt for grenser og betydningen av samtykke.

– Mottakelsen kampanjen har fått av russen har vært overveldende. Søker du på #NeiErNei i sosiale medier, oppdager du fort at russen er klar til å ta ansvar for både egen og andres trygghet, sier Patricia Kaatee, politisk rådgiver i Amnesty International.

Les mer om Amnesty sin “Nei er nei”-kampanje her!

RUSS 2016 ELLER 2017?: Registrer deg her

 

More in Russ

To Top