Connect with us

Russ

«Sterke reaksjoner på norsk russetid»

 

– Kontrastene er store fra den nokså avslappende og bekymringsløse tiden mange av mine jevnaldrende i Norge erfarer, skriver 18 år gamle Siren Borge i sin blogg hos Dagens Næringsliv.

I mai hadde hun en mildt sagt annerledes «russefeiring» i Hong Kong, hvor hun går sisteåret på IB-linjen sammen med elever fra hele verden på Li Po Chun United World College:

 

Som avgangselev på videregående, er jeg nå midt i russetiden min. Men røde- og blåkledde avgangselever er det ikke mange av her i Hong Kong, og russetiden min blir derfor litt utenom det vanlige.
Her betyr mai eksamenstid. Tre uker er ikke satt av til festing, men brukes heller til å gjennomføre rundt 15 endelige eksamener. Antallet virker skremmende høyt, men etter to år med eksamensrettet undervisning går det meste på autopilot. Vi må fortsatt repetere, og sluttet med skoletimer allerede to uker i forveien for å ha nok til å forberede oss.

Stemningen de siste ukene har derfor vært nokså anspent. Mange av oss, meg selv inkludert, trenger å oppnå et karakterkrav for å få bekreftet plass på universitetene vi har kommet inn på. Siden våre eksamener står for rundt 80 prosent av karakterene, er denne tiden veldig viktig.

Kontrastene er med andre ord store til den nokså avslappende og bekymringsløse tiden mange av mine jevnaldrende i Norge erfarer denne våren. Den norske russefeiringen er utvilsomt en ganske spesiell feiring. Når jeg forteller medelevene mine i Hong Kong om russetradisjonene hjemme, får jeg sterke reaksjoner.

Tre uker med festing før eksamen er for mange uhørt, og når jeg forteller at det designes egen buss, uniformer, logo og låt, fremstilles feiringen som et utenkelig scenario. Kanskje mest overraskende er det at feiringen nærmest blir oppfordret av foreldre og skole. Her stiller foreldre og skole høye krav til akademiske resultater, og de godtar ingen unnskyldning for ikke å jobbe seg til gode karakterer.

Selv tar jeg det ikke så tungt. Hong Kong-kulturen har kanskje påvirket mine meninger om russefeiringen, men jeg ser mye heller frem til tre bekymringsløse måneder etter at videregående er unnagjort.

RUSS 2016 ELLER 2017?: Registrer deg her

Continue Reading
Advertisement
You may also like...

More in Russ

To Top